Het bekken: De sleutel tot een gezond lichaam

Het bekken, een complex geheel van botten, gewrichten, spieren en bindweefsel, vormt letterlijk de basis van ons lichaam. Het verbindt de wervelkolom met de benen en speelt een cruciale rol in onze houding, beweging en stabiliteit.Maar wist je dat een disbalans in het bekken een scala aan fysieke klachten kan veroorzaken?

Hoe een disbalans in het bekken klachten veroorzaakt

Een verkeerde stand van het bekken kan leiden tot een kettingreactie van problemen in het lichaam. Wanneer het bekken uit balans is, kunnen de spieren eromheen verkrampen of juist verzwakken. Dit kan leiden tot:

  • Rugpijn: Een scheefstand van het bekken kan de wervelkolom uitlijning brengen, wat kan leiden tot pijn in de onderrug, middenrug of zelfs de nek.
  • Heup- en knieklachten: Een disbalans in het bekken kan de belasting op de heupen en knieën veranderen, wat kan leiden tot pijn en slijtage.
  • Bekkenpijn: Een verkeerde stand van het bekken kan de gewrichten in het bekken zelf belasten, wat kan leiden tot pijn in het bekkengebied.
  • Spijsverteringsproblemen: Een scheefstand van het bekken kan de organen in de buikholte onder druk zetten,wat kan leiden tot spijsverteringsklachten zoals obstipatie of een opgeblazen gevoel.
  • Vermoeidheid: Een disbalans in het bekken kan leiden tot een inefficiënt bewegingspatroon, wat kan leiden tot vermoeidheid en een verminderd energieniveau.

Houdingstherapie: Het bekken in balans brengen

Houdingstherapie richt zich op het herstellen van de natuurlijke balans in het lichaam. Een belangrijk onderdeel hiervan is het in balans brengen van het bekken. Dit wordt bereikt door middel van specifieke oefeningen die gericht zijn op:

  • Versterken van de zwakke spieren: Oefeningen zoals bruggetjes, squats en lunges kunnen helpen om de spieren rondom het bekken te versterken, waardoor het bekken beter ondersteund wordt.
  • Rekken van de verkorte spieren: Oefeningen zoals de hamstring stretch en de heup flexor stretch kunnen helpen om de spieren rondom het bekken te verlengen, waardoor de spanning op het bekken wordt verminderd.
  • Verbeteren van de proprioceptie: Oefeningen zoals balans oefeningen en coördinatie oefeningen kunnen helpen om de proprioceptie te verbeteren, wat het vermogen van het lichaam is om de positie van het bekken in de ruimte waar te nemen.

Het lichaam herstellen naar zijn oorspronkelijke vorm

Door het bekken in balans te brengen, kan houdingstherapie het lichaam helpen om terug te keren naar zijn oorspronkelijke, natuurlijke vorm. Dit kan leiden tot een vermindering van pijnklachten, een verbetering van de houding en een toename van het energieniveau.

Belangrijk: Het is essentieel om een gekwalificeerde houdingstherapeut te raadplegen voor een individueel behandelplan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *