Adem, lach, zing

Het valt me steeds vaker op dat veel mensen moeite hebben met een juiste ademhaling. In mijn praktijk komen deze mensen met allerlei klachten terecht, zowel fysiek als mentaal, vaak een combinatie van beide. Dit is niet verrassend, gezien de negatieve effecten van oppervlakkige ademhaling op ons lichaam.

Bij oppervlakkige ademhaling vullen de longen zich niet volledig met lucht, waardoor er minder zuurstof wordt opgenomen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, duizeligheid en concentratieproblemen. Bovendien kan het gebruik van voornamelijk borst- en nekspieren bij deze ademhalingsspieren leiden tot verhoogde spierspanning.

Oppervlakkige ademhaling activeert ook het sympathische zenuwstelsel, wat leidt tot een “vechten-vluchten-verstijven” reactie, resulterend in stress en angstgevoelens. Voor actieve individuen kan dit leiden tot verminderde prestaties.

Daarnaast zijn er mentale en emotionele gevolgen zoals slaapproblemen, prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Je kunt oppervlakkige ademhaling herkennen aan:

  • Meer beweging van de borstkas dan de buik tijdens het ademen
  • Snelle en oppervlakkige ademhaling
  • Snel buiten adem raken of kortademigheid

Een goede test om te bepalen of iemand oppervlakkig ademt, is te observeren wat er gebeurt wanneer diep wordt ingeademd. Gaat de buik naar voren of gaan de schouders omhoog? Als de schouders omhoog gaan, wordt er oppervlakkig geademd.

In mijn praktijk werk ik met mensen aan het inoefenen van een diafragmatische (of buik-) ademhaling, omdat dit stress vermindert, rust geeft, de bloeddruk verlaagt, de spijsvertering verbetert en de buikspieren versterkt.

Een eenvoudige manier om dit te oefenen is door jezelf meerdere keren per dag te herinneren aan je ademhaling. Mijn gouden tip: lachen en zingen. Het maakt niet uit hoe luid of vals, als je het maar voluit doet. Doe dit meerdere keren per dag.

En jij, hoe adem jij? Via je buik of je borst?

70 Jaar voorbij de 4 Minuten Mijl

Bannister’s Erfenis van Moed en Mogelijkheid

Op donderdag 6 mei 1954 deed de Britse atleet Roger Bannister het onmogelijke: hij liep een mijl (1,61 km) in minder dan vier minuten. Met een tijd van 3:59.4 doorbrak hij niet alleen een fysieke grens, maar ook een mentale. De “vier minuten mijl” was decennialang een psychologische barrière die velen ervan weerhield om zelfs te dromen van zo’n prestatie. Bannister’s moedige daad bewees dat grenzen, hoe onoverkomelijk ze ook lijken, te verleggen zijn met vastberadenheid en wilskracht.

Bannister’s prestatie was meer dan een atletiekrecord; het was een symbool van menselijke mogelijkheden. Hij inspireerde miljoenen mensen over de hele wereld om te geloven in hun eigen capaciteiten en om obstakels te overwinnen die ze voorheen als onoverkomelijk beschouwden. Zijn verhaal is een krachtige herinnering aan de kracht van de menselijke geest en het potentieel dat we allemaal in ons dragen.

De erfenis van Bannister is even relevant vandaag als 70 jaar geleden. In een wereld die vaak wordt gekenmerkt door twijfel en angst, biedt zijn verhaal een krachtige boodschap van hoop en inspiratie. Het herinnert ons eraan dat we niet beperkt worden door onze angsten of door wat anderen ons vertellen dat mogelijk is. We hebben de kracht om onze dromen te verwezenlijken en onze eigen grenzen te verleggen.

Terwijl we de 70e verjaardag van Bannister’s baanbrekende prestatie vieren, laten we ons inspireren door zijn moed en vastberadenheid. Laten we zijn voorbeeld gebruiken om onze eigen barrières te doorbreken en onze dromen na te jagen, ongeacht hoe onmogelijk ze lijken. De wereld heeft meer “Bannisters” nodig die de moed hebben om grenzen te verleggen en te laten zien wat er mogelijk is.

Wat zou jij bereiken als je geen mentale barrières meer had? Wie of wat heb je nodig om samen met jou deze barrières te doorbreken?