Spring naar de inhoud

Wat is positionele therapie of houdingstherapie?

Pijnklachten pak je het beste bij de bron aan, het herstellen van je lichaam naar de oorspronkelijke houding helpt daarbij. Tevens is een optimale houding ook een ideaal middel om je sportprestaties te verbeteren en blessures te voorkomen. 

Houdingstherapie zorgt ervoor dat je spieren en gewrichten terug in balans komen, met een gunstig effect op chronische pijnklachten aan gewrichten. Het is een niet medische therapievorm die je een aantal oefeningen toereikt om terug heer en meester over je eigen lichaam te worden en zo klachten op te lossen. Ervaring heeft geleerd dat de methode voor meer dan 94% successen boekt. Deze methode is gebaseerd op de Egoscue methode die al ruim 40 jaar succesverhalen schrijft over de hele wereld.

WAT IS DE EGOSCUE® METHODE?

De Egoscue-methode is in de jaren 1970 opgericht door Pete Egoscue en wordt nog steeds beschouwd als een van de meest gerespecteerde en vereerde niet-medische systemen voor pijnverlichting ter wereld. Het is uitgegroeid tot een van de populairste manieren om chronische musculoskeletale pijn te behandelen die wordt toegeschreven aan werk- en sportblessures, ongevallen, veroudering en andere aandoeningen.

Het systeem is gebaseerd op het principe dat je lichaam de unieke mogelijkheid heeft om zichzelf te genezen. Denk er eens over na. Als je je hand snijdt, geneest de huid vanzelf. Als je een bot breekt, blijft het niet gebroken. En hoewel deze problemen wellicht heel verschillend lijken van een hernia in de rug, gescheurde meniscus of degeneratieve heup, is het fundamentele genezingsprincipe nog steeds van toepassing. Geef je lichaam de kans en de juiste richting om te genezen, en je kunt weer een pijnvrij en actief leven leiden.

Je lichaam is ontworpen om te bewegen. De basis van de Egoscue-oefeningen berust op het begrip dat het menselijk lichaam afhankelijk is van beweging om zijn volledige scala aan fysieke functies te behouden, en beweging is van vitaal belang gedurende ons hele leven. Pete richtte zich op het ontwikkelen van een reeks zachte strekkingen en oefeningen die in feite de onjuiste uitlijningen in het musculoskeletale systeem van het lichaam corrigeren en helpen bij het herstellen van de aangeboren symmetrie en balans van het lichaam. Deze herstelactie verschilt van het verlichten van pijn met chirurgie of medicatie.

De Egoscue-methode wordt ook ten zeerste aangeraden door Tony Robbins. Dit artikel is zeker de moeite waard om te lezen.

Houdingstherapie voor pijnbestrijding

Geloof jij dat pijn iets is waar men mee moet leren leven? 

Geloof jij dat pijn inherent is aan verouderen? 

Geloof jij dat pijn uitsluitend verminderd of verholpen kan worden met medicatie? 

Geloof jij dat men wel gewend raakt aan pijn? 

Of heb jij een ander perspectief op pijn? 

Ik geloof dat pijn een enorme druk op je levenskwaliteit legt. Dat het je beperkt in je dagdagelijkse zaken en dat het een beslag op je legt. Ik geloof dit omdat het voor mij ook enorm lange tijd zo geweest is en ik veel dingen niet gedaan heb die ik wel wilde doen omwille van pijn. Dat het me zo uitputte, dat ik een dag alleen met behulp van middagdutjes door leek te komen. 

Gelukkig genoeg heb ik geleerd dat het anders kan. Ik ben dankbaar dat ik geleerd heb dat spier- en gewrichtspijn niets met leeftijd te maken heeft, noch met aanleg. Het heeft evenmin te maken met je dagelijkse activiteiten. Maar het wordt veroorzaakt door slijtage, disfunctie en compensatie veroorzaakt door je houding die uit balans is geraakt. Je lichaam functioneert namelijk het beste als het in zijn oorspronkelijke vorm is.  

Onze huidige levensstijl zorgt ervoor dat we een bepaalde voorkeurslichaamshouding aannemen. Het is mogelijk om heel snel resultaten te bereiken en een optimale lichaamshouding, die tevens ook een nieuwe voorkeurshouding wordt en waardoor de pijn, disfuncties, compensaties en ongemakken verdwijnen. 

Houdingstherapie helpt je daarbij. Met veel plezier helpt je houdingscoach je daarbij. Na analyse en bespreking stellen we een oefenmenu op maat samen dat haalbaar voor je is. Hierbij kijken we naar wat voor jou mogelijk is in een doorsnee dag. We kunnen je ook een extra oefenmenu geven voor dagen waarbij je voor grotere uitdagingen staat of een voor dagen waarbij het niet echt mogelijk is voor je om uitgebreide oefeningen te doen.  

Neem gerust contact met ons op om een vrijblijvend intakegesprek in te plannen en te bekijken of houdingstherapie jou van je pijnklachten kan afhelpen.

Houdingstherapie ter fysieke versterking

Houdingstherapie richt zich niet enkel op pijnbestrijding. Een lichaam in optimale vorm presteert namelijk het beste en heeft het minste kans op kwetsuren en letsels. Ook daar bieden we ondersteuning. Voor en na de activiteit. Tevens ook op maat gemaakt.

Dit is voor elke vorm van fysieke inspanning van toepassing, groepsporten, individuele sporten en ook zitten. Ja, zitten. Laat er geen misverstand over bestaan; voor je lichaam is zitten een sport, je lichaam heeft er de nodige training voor nodig om deze vol te houden zonder letsels op te lopen. Tal van studies hebben aangetoond wat de impact van je zitten op je gewrichten is, deze impact hoeft jou niet te overkomen.

Voor het opmaken van een menu ter fysieke versterking gaan we op de authentieke manier te werk; we analyseren de lichaamshouding in beweging, nemen vier foto’s van het lichaam in stilstand en bespreken je levensstijl om een zo volledig mogelijk beeld te krijgen. Alles wat we tijdens de analyse opmerken bespreken we met jou om het zo duidelijk mogelijk manier in beeld te kunnen brengen. We kijken naar mogelijke disfuncties, compensaties en rotaties en passen ons menu hierop aan. Bijgevolg gaan we met jou aftoetsen of het oefenmenu haalbaar is in je dagelijkse leven en of het uitvoerbaar is. We blijven nadien bereikbaar voor vragen en opmerkingen en contacteren je binnen de week voor een opvolging.